Zanimljive činjenice kažu da je belgijska čokolada sastojak koji biraju samo znalci!

belgijska čokolada

Verovatno je da se već svima desila ljubav na prvi zalogaj – fenomenalna belgijska čokolada, koja sa pravom važi za jednu od najboljih i najkvalitetnijih na svetu. A da li ste znali da u toj kraljevini ima mnogo toga posvećenog njihovoj omiljenoj deliciji? Belgija voli sebe da naziva “zemljom čokolade” i nikada nisu poricali svoju strast prema čokoladi. Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje povezuju ovu malu evropsku zemlju i čokoladu:

Belgija je treći po veličini, proizvođač čokolade na celom svetu.
Čokolada je jedan od glavnih proizvoda Belgije. Ona proizvodi oko 172.000 tona čokolade godišnje!

belgijska čokolada

Briselski aerodrom je mesto sa najviše prodate čokolade na svetu – aerodromske prodavnice godišnje prodaju više od 800 tona čokolade.

2013. godine, belgijska pošta je izdala poštansku markicu sa ukusom čokolade – u lepak su dodali ukus čokolade, koji se mogao osetiti kada liznete marku pre nego što je zalepite za koverat. Osim toga, markice su imale i miris čokolade, a na njima su bile i slike ove poslastice u raznim oblicima.

U izlozima belgijskih poslastičarnica često mogu da se vide i čokoladne fontane. Čokolade možete da kupite u čvrstom ili tečnom stanju, u malim ili velikim pakovanjima, belu, crnu, kao bombone… u raznim oblicima i ukusima. Čokolada se smatra nacionalnim blagom u Belgiji, u kojoj se proizvode poznati brendovi kao što su Godiva, Neuhaus, Leonidas, Cote d’Or, kao i mnogi drugi. Istorija belgijske čokolade počinje još u 18. veku, a do današnjeg dana se tajni sastojci i načini proizvodnje strogo čuvaju!

Recimo u Briselu postoji muzej čokolade – “Belgijsko čokoladno selo”. Muzej je smešten u bivšoj fabrici čokolade, a u središtu se nalazi velika staklena bašta sa stablima kakaovca i drugih tropskih biljaka (još jedna zanimljiva činjenica: Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači “hrana bogova”…).

U Belgiji ćete moći pronaći u čokoladnom obliku, ama baš sve što vam padne na pamet – slagalice, cipele, fotoaparate, flaše piva, čaše, cveće… i tako dalje.

Belgijske čokolade su uvek bile sinonim za kvalitet i luksuz. Belgijanci poštuju tradiciju i brižno čuvaju svoju ljubav i odanost ovoj globalno popularnoj poslastici. To je zemlja sa mirisom čokolade.

belgijska čokolada

Kada se pomene Belgija, mnogi ljudi sa različitih strana sveta će pomisliti na čokoladu. Mi u Finolinu smo veoma ponosni što smo deo bogate tradicije i nasleđa koji našim tortama i kolačima obezbeđuju izuzetnu reputaciju. Postavili smo izrazito visoke standarde kvaliteta izrade torti i kolača i nudimo vam dodatnu vrednost, kako kroz inovacije, tako i kroz pravljenje našeg slatkog programa po isključivo tajnoj recepturi, čiji je neodvojivi deo – najfinija belgijska čokolada. Mi koristimo brendove belgijske čokolade čija su kakao zrna pažljivo birana sa različitih strana sveta. Belgijske čokolade koje koristimo u našoj radionici, imaju isključivo 100% kakao buter i 100% prirodnu vanilu.

Ne postoji loš momenat, samo iseci parče čokoladne torte! 🙂

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] upotrebom i većom dostupnošću poslastica, došlo je do razvoja poslastičarnica. Ali, postoje i radionice za izradu torti i […]

Comments are closed.