Ekler – božansko uživanje za sva čula nam dolazi iz Francuske!

ekler

Ekler – popularna poslastica zbog svoje vazdušaste strukture i bogatog krema koji se topi u ustima, pod uslovom da ga pravi pravi poslastičar, majstor i znalac za pravljenje ovog tipa kolača.

ekler

Nastao je u 16. veku u Francuskoj, a izumeo ga je lični poslastičar Katarine de Mediči, kao poklon njenom suprugu, kralju Henriju II. No, i pre renesansnog perioda, kada su se uveliko počeli koristiti šećer i čokolada u pravljenju poslastica, ovo prozračno, vazdušasto testo se prema zapisima, punilo sirom i raznim travama još u 13. veku u Francuskoj i na jugu Nemačke. Još od tog perioda je ovaj, “prhki” tip testa postao popularan i omiljen u izradi raznih delicija.

Sam ekler se ne sastoji od puno sastojaka, ali tajna se krije u načinu pripreme.

Pravi se tako što se ključaloj vodi pomešanoj sa puterom dodaje brašno, i meša se dok se ne dobije smesa željene strukture, od koje se pravi testo za eklere. U ovu smesu se dodaju i jaja, a ponekad i mleko. Vreme pečenja i sečenje testa, takođe zahtevaju strogo pridržavanje pravilima, kako bi gotova poslastica bila baš onakva kakva treba da bude. I kao takva – veoma omiljena.

Lepa, lagana, prefinjena, a nekako domaća, zbog svojih sastojaka. Ekler je pravo čudo, fuzija sjajnih ukusa!

ekler

Ekleri se uglavnom filuju poslastičarskim kremom, a ukus se može obogatiti čokoladom, orašastim plodovima, voćem. Bitno je da sastojci od kojih se izrađuju ekleri budu najvišeg kvaliteta. Uz dodatak prave vanile, belgijske čokolade i lešnika, sastojci čijem kvalitetnom odabiru mi u Finolinu posvećujemo posebnu pažnju, ova vrhunska poslastica može da postane božansko uživanje za sva čula.