Mafini, tako obični, a tako posebni. Zašto ih toliko volimo?

Mafini – sočni mali kolači, postali su neizostavna poslastica, a vrlo često i slatki obrok, u savremenom vremenu. Mafini se mogu praviti na toliko različitih načina i sa toliko dodataka, da vam teško mogu dosaditi. I, ne samo to. Obzirom na brzinu vremena u kom živimo, bitno je da to što je lepo i ukusno, bude i zdravo (sličan “koncept” ima i ova poslastica). A mafini upravo pružaju tu mogućnost. Da uživate u zdravom slatkom zadovoljstvu onoliko često koliko poželite, bez griže savesti.

mafini

Interesantna je činjenica da su u Americi postali sinonim za zdravu brzu hranu, i to je na ovom području doprinelo njihovoj popularnosti. Jer, mafini se mogu napraviti tako da budu ukusni, zdravi, a jednostavni su za konzumaciju. Stoga, predstavljaju savršenu užinu.

Mafini vode poreklo iz Velike Britanije, i neki ih mešaju sa cupcake kolačima, iako su u pitanju različite poslastice. U svakom slučaju, njihova popularnost je tolika, da je danas postala jedna od omiljenih poslastica, i čak je uspela da potisne popularnost nadaleko čuvenih krofni. Posebno na američkom tlu.

Obzirom da su kombinacije sastojaka brojne, ova naizgled obična poslastica može da postane pravi slatki gastronmski užitak. Osnovni sastojci su manje-više isti kao u ostalim kolačima od testa, u čiji sastav ulaze brašno, jaja, šećer i mleko. Međutim, kvalitetnim odabirom sirovina i preukusnim kombinacijama različitih dodataka koji se mogu dodati osnovnom testu, kao i raznih glazura i preliva, tj. topinga, dobijate prelep kolač, kog ćete često poželeti kao dezert ili kao slatku užinu.

A kako se mi u Finolinu ophodimo prema ovom planetarno popularnom kolačiću? Kao i kod većine kolača, apsolutno vodimo računa o kvalitetu namirnica, pa je testo prhko, vazdušasto i miriše na domaće. A dodatak različitih kremova, lešnika i najfinije čokolade čini naše mafine savršenim slatkim zadovoljstvom za sve vrste proslava, ali i druženja u intimnoj atmosferi uz svoje najmilije.

Na kraju, ali ne i manje važno, obzirom da su u pitanju pojedinačni kolači, jako su praktični za sve vrste prigoda. I, svakako, ovo je lep poklon za nekoga do koga vam je stalo i kome želite da zasladite život. Na obostranu radost!