Makarons – čulni užitak za prave sladokusce

Umeće pravljenja zahtevnih poslastica, kompleksne recepture i sa dugim istorijatom, krasi odabrane. Kolač po kojem se odmah vidi kakvim poslastičarskim veštinama vladate i na kojem ste stupnju kvaliteta izrade svojih proizvoda, generalno uzev. Jedna od takvih refleksija vaših rukotvorina je poslastica francuskog “pedigrea” – njegovo veličanstvo, Makarons.

Postoji nekoliko poslastica nakon kojih ćete se osećati kao da se nalazite u sred Pariza.
Pored onih čuvenih, kao što su: Crème Brûlée, Soufflé, Tarte Tatin, Profiteroli, tu su i Makarons – slatki i šareni kolačići napravljeni od belanaca, badema i šećera, prehrambene boje, a povezani slatkim umakom poput džema.

makarons

Ovaj dezert je stvoren 1791. godine u jednom samostanu u francuskom gradu Cormeryju gde su ih kreirale i s radošću pekle dve Karmelićanke.

Neki raniji pisani podaci govore da je ovo italijanski dezert i da su se Makaronsi pekli u venecijanskim samostanima još u 8. veku, a da su postali popularni zahvaljujući poslastičarki Catherine de Medici, koja je donela ovaj slatkiš sa sobom u Francusku 1533., kada se udala za francuskog kralja Henrika II.

 

Što svojim atraktivnim izgledom, što perfektnim ukusom, Makaroni mogu biti dobar izbor za poklon nekome ko vam se izdvaja od drugih, ko vam je poseban i ko vam znači. Ovo je poklon “sa pričom”.

Divni hrskavi kolačić, odavno je osvojio simpatije čitave planete, ali samo Francuzi znaju da ga naprave kao niko drugi.

Danas se u Parizu najbolji Makarons kolačići prodaju po ceni od 1.5 evra za komad, što mnogo govori o njihovoj reputaciji kod sladokusaca.


Za dobar Macarons vam treba dosta veštine, puno volje i strpljenja jer se prave od belanaca koji se više suše nego peku, što je dugotrajan proces. Zahteva koncentraciju, smisao za lepo i ukusno i pre svega, veliku ljubav prema poslasticama.

Zato, kada ih poslužite svojim gostima – zaboravićete na sav trud!

 

Jer, sve se životne brige lakše pređu finom supicom, dobrim dezertom i čašom vina, zar ne?

Ali svakako bismo trebali da pazimo da ne preteramo, posebno sa slastkišima.

Niko na svetu nije hrabriji od čoveka koji se zaustavi na jednoj kockici čokolade!

Ili jednom Makaronu!

makarons

 

Što bi rekla Ernestine Ulmer:

“Život je prekratak. Prvo pojedi desert!”